Den elegante side af Valpolicella
Historien om Bertani startede i 1850, hvor Gaetano Bertani drog afsted til Bourgogne, for at lære af de bedste vinmagere. Bertani blev hurtigt venner med Jules Guyot, en berømt winemaker og videnskabsmand. Gaetano sugede alt Guyots viden til sig. Guyot var opfinder af Guyot systemet, som man brugte til at opbinde sine vinplanter. I dag bruges dette system i mange af de køligere vinmarker.
Med tilbage til Verona og Valpolicella, tog Bertani Guyots revolutionære opbindingssystem samt Bourgognes tørre og elegante stil. En stil som den dag i dag, stadig udtrykker sig i Bertanis vine. I 1857 starter Gaetano og hans bror Giovani, Cav. G.B.Bertani i Valpantena i Valpolicella.
Flagskibsvinene
I 1860 introduceres Bertanis første fransk-inspirerede vin, Secco-Bertani. Secco-Bertani var en revolution i Valpolicella, da sød Recioto var områdets foretrukne, og klart mest kendte vin. Sammen med Soave-Bertani var Secco-Bertani, husets to flagskibsvine. De to vine gik i glemmebogen hos Bertani, efter 2. verdenskrig. I 2012 blev vinene relanceret, og produceret efter den originale opskrift.
Resten af 1800 tallet vandt Bertani priser, og blev inviteret til at dele ud om deres revolutionerende arbejde i vinmarken og i kælderen. Rygtet om vinene spredtes hurtigt, og Bertani begyndte at eksportere deres vine ud til hele verden. De kongelige anderkendte også Bertanis kvalitet, hvorfor de fik lov til at bruge det daværende italienske kongehus’, Savoyen, logo. Også det engelske kongehus har en historie med Bertani vine, hvor Soave-Bertani blev serveret til George 6. af Storbritanniens bryllup. George 6. er Dronning Elizabeth 2. far, og kongen som den Oscarvindende film The King’s Speech omhandlede.
Den moderne historie om Bertani
I 1957 køber Bertani familien Tenuta Novare, med dertilhørende Villa (Mosconi Bertani), vinmarker samt vinkældre. Få år før opkøbet, blev netop navnet Amarone opfundet, om den nye tørre udgave af Recioto. Bertani familien havde også lavet en tør Recioto i mange år, men dog uden at flaske den. Der var simpelthen ikke et marked.
I 1958 udgiver Bertani deres første årgang på flaske, af den såkaldte Reciotto Secco Amarone. Navneforvirringen blev dog for stor, og Bertani omdøbte vinen til Amarone. Det var først i 1990’erne, at Amarone fik sit store gennembrud, hvor den fik sin DOC status. I 2009 fik Amarone og Recioto, langt om længe, sin DOCG status. Bertani holder stadig fast i deres oprindelige stil, med ekstremt langtlevende og elegante vine. Vinene er også en del mere tørre, end de typiske supermarkeds-Amaroner. Bertani tørre stadig alle druer manuelt, på bambusbakker. Tørringen foregår over langt tid, og helt uden aircondition samt styring af luftfugtighed. Det gør dem til en af de få producenter, der stadig holder fast i den oprindelige teknik.
I 2012 bliver Bertani familien købt ud af Bertani, af Angelini familien. Angelini familien har genoplivet både Secco-Bertani og Soave-Bertani, hyret en ekstremt dygtig winemaker i Andrea Lonardi og, vigtigst af alt, holdt sig tro mod den historie som Bertani og deres vine står for. Andrea Lonardi vil for alt i verden, vise det unikke terroir samt de unikke lokale druers udtryk frem i vinene. Dette afspejles i de to enkeltmarksvine fra Tenuta Novare, som blev lanceret i 2019, Ognisanti og le Miniere.
Husets stil
Vi er utrolig stolte over at kunne repræsentere Bertani i Danmark. Deres vine viser virkelig hvad Valpolicella kan, når arbejdet i marken og i kælderen bliver taget seriøst. De sukkersøde Amaroner og Ripassoer, til priser der ikke kan forsvares, finder du ikke her. Derimod finder du elegante og autentiske vinoplevelser, fra et af Italiens mest kendte vinområder.