Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon er verdens mest populære røde drue. Druen stammer fra Frankrig, nærmere betegnet, Bordeaux. Her skete der en naturlig krydsning mellem de to druer, Sauvignon Blanc og Cabernet Franc. De fleste kender Cabernet Sauvignon fra kraftige og frugtige rødvine. Dette skyldes selve druens opbygning. Den har nemlig en tyk drueskal, hvorfra de kraftige tanniner kommer fra. Derudover har dens ”forældre” begge meget aromatiske udtryk, her skal du tænke Sauvignon Blanc og duften af hyldeblomst! Cabernet Sauvignon er dog helt sin egen.
Cabernet kræver varme, og helst nok af det! Cabernet Sauvignon trives i varme områder såsom Californien og Australien. Napa Valley i Californien er nok verdens næstmest populære Cabernet Sauvignon område, kun efter Bordeaux. Dog adskiller områder som Napa Valley sig fra Bordeaux, ved at størstedelen af deres vine er ren Cabernet Sauvignon. Her kommer varmen igen i spil. De lidt sødere og meget frugtdrevne vine fra Napa, står i kontrast til Bordeaux og dens køligere klima. Bordeaux er delt i to af den flod, hvor man ofte taler om en højre bred og en venstrebred.
Det kræver stor viden og gode marker at modne Cabernet på højrebreden. Dette skyldes den lille temperaturforskel, da venstrebreden ligger syd for floden. Derudover, har jordbunden også noget at skulle have sagt. Den stenede og grusede jord i syd holder nemlig på varmen, som hjælper modningen, og dræner overskydende regn. Bordeaux ligger tæt ved Atlanterhavet og det kan derfor regne ekstremt meget. Dog ses rene Cabernet vine sjældent i Bordeux.
Herhjemme er chilensk Cabernet Sauvignon ekstremt populært. Dette skyldes primært den bølge af Sydamerikansk vin der ramte Europa i 1970’erne. Vinen som kom til Europa dengang var ulig noget man havde smagt før. Fuldmodne druer med en kraftig smag, og så endda på bordeaux-druer! Sammenlignet med de vine man ellers kunne købe i supermarkederne dengang, var chilensk vin på bl.a. Cabernet et kvalitetsniveau over og et prisniveau under. Win win!
Det skal du smage efter
På modenhedsskalaen, smager umoden eller koldklima Cabernet Sauvignon af solbær og den kan dufte af solbær busk, altså nærmest helt grøn og urtet. På den anden side af skalaen, vil modne Cabernet Sauvignon druer ofte give smagen af brombær, mørke blommer og kirsebær.
Nedarvet fra sine forældre har Cabernet Sauvignon, især i mindre modne eksemplarer, et aromastof der dufter af grønne peberfrugter. Dette kan også udtrykke sig som mint, anis, mørk chokolade og endda blyantspidser. Ja, det lyder lidt vanvittigt – men prøv dig frem!
Grundet de høje tanniner og den ofte insisterende syre, fadlagres Cabernet-vine ofte. Dette blødgør tanninerne, men tilfører også smagsnuancer som vanilje, chokolade, eg og tobak.
Det skal du spise til
Cabernet Sauvignon er med sin kraftige natur, perfekt til kød. Rødt kød! Vinen skærer igennem fedtet på en rib-eye.