Pinot Noir
Pinot Noir er druen bag nogle af verdens dyreste vine. Vinområdet som Pinot Noir er mest kendt fra, er Bourgogne. Bourgogne har det perfekte klima til at dyrke druen, det ligger nemlig lige ved nordgrænsen for hvor druen kan modnes. Druen er i den lysere ende af farveskalaen, hvilket skyldes dens forholdsvis tynde drueskind.
Pinot Noir er en forholdsvis vanskelig drue at dyrke. Druerne i klasen sidder meget tæt, og har derfor svært ved at opnå en ensartet modning. Den kræver et klima der ikke er for varmt, og hvor modningssæsonen er lang. Pinot marker findes ofte i områder med læ eller tæt på vand, de kan nemlig holde markerne kølige. Druen kan også modnes i varmere klimaer, men så mister druen meget af den friskhed og syre, som den er så værdsat for.
Frankrig er det største Pinot Noir land i verden, derefter kommer USA og Tyskland. De tre lande laver vidt forskellige vintyper. Helt generelt vil druen producere lysere vintyper, den har ofte en smag af lyse røde bær. Druen modnes ofte på franske egetræsfade. Farven er ofte rubinrød og, alt efter stil, meget gennemsigtig. I de kølige områder hvor Pinot Noir dyrkes, såsom Frankrig, Tyskland og New Zealand, vil stilen, som udgangspunkt, være lys og saftig.
I varmere områder, som eksempelvis det sydlige Frankrig, Californien og Sydamerika, bliver druen mørkere, kraftigere og syreniveauet bliver lavere. De helt dyre Bourgogner, selv fra kølige områder, vil ofte være kraftigere og tættere i farven. Dette skyldes, at de kommer fra de bedste marker hvor de kan modne optimalt, de får også lang fadlagring og bliver ofte også taget mere hånd om i kælderen.
Det skal du smage efter
Hvis vi starter med den helt klassiske Bourgogne Pinot Noir, så kan den deles op i to stile. Den simple og billige stil, og den dyre og meget komplekse stil. Den simple stil produceres ofte udenfor de store premier- og Grand Cru marker. Det kan eksempelvis være i det helt sydlige Bourgogne, hvor druen modnes hurtigere. Denne stil vil ofte have en mere rå tannin, mindre egetræssmag og mere ensartet frugt. Den vil dog stadig, i de fleste tilfælde, beholde den fine syre og de lækre rødfrugtede noter.
De store vine fra de helt dyre Grand Cru marker, som fx Vosne-Romanée, vil ofte koste mange tusinde kroner flasken. Smagen vil være koncentreret og have mange nuancer. Vinen kan med fordel lagres i vinkælderen, hvor den vil udvikle skovbunds-, svampe- og florale aromaer. Om disse vine er pengene værd, er et individuelt spørgsmål. Priser er tårnhøje grundet den store efterspørgsel og de meget få flasker.
Hvis man kigger lidt længere nordpå, er der to andre områder i Frankrig som laver glimrende Pinot Noir. Alsace laver klassisk, og ofte, lidt mere lys og sart Pinot Noir. Stilen er lidt mere bondsk, men på en meget elegant og charmerende måde. Alsace Pinot Noir kan dog også være af meget høj kvalitet, men mangler i manges øjne lidt solmodenhed for at nå op på samme niveau som Bourgogne.
I Champagne dyrkes Pinot Noir i stor stil. Ja, Chardonnay er hoveddruen, men Pinot bruges ofte i både hvide og rosé Champagner. Stilen hvor man laver hvidvin på blå druer, kaldes Blanc de Noir. I Champagne er klimaet meget koldt, og derfor kan Pinot Noir ofte ikke opnå en stor modenhed.
Men når man laver mousserende vin, behøver man ikke den store frugt koncentration. Der skal blot være en høj syre i druematerialet. Pinot Noir siges at give champagne en kraftigere smag og struktur. Der kan laves rosé Champagne på to måder. Enten trækker vinen farve fra drueskallerne under macerationen, ellers tilføjes en lille del rødvin lavet på ren Pinot til vinen. Et lille fun fact er, at der i Champagne også produceres almindelig vin på Pinot Noir. Det er ekstremt sjældent, og sælges ofte under navnet Coteaux Champanois.
Hvis vi kigger endnu længere nord, så er Pinot Noir udbredt i det sydlige Tyskland. Her er druen kendt som Spätburgunder. Baden og Ahr er de to mest kendte områder for Spätburgunder. Disse vine er de seneste år steget kraftigt i kvalitet. Dette kan delvist skyldes, at vinhusene er begyndt at satse mere på de røde druer og kvaliteten af dem. Derudover har global opvarmning også resulteret i en meget større modenhed i druerne. Smagen af disse vine er lys og let, med noter af kirsebær, hindbær og jordbund.
Ude i den store verden, prøver de mange steder at replicere den berømte Bourgogne-stil. Dette lykkes dog næsten aldrig. Klimaet og jordbunden er simpelthen ikke egnet til det. Stilen er mere varm, moden og tættere. Stilen er blevet meget populær, hvor USA og Chile er de helt store producenter af denne stil.
I USA er druerne typisk dyrket i de varm områder af Californien, hvor vinen ofte vil få en meget frugtdrevet stil med masser af smag, samt en marmelade-agtig fornemmelse. Der findes dog også lettere og lysere stile fra disse lande, hvor druerne dyrkes i bjerge, dale eller tæt på havet. I USA kan Oregon, Russian River Valley og Los Carneros nævnes som områder, der laver Pinot af høj kvalitet.
Det skal du spise til
Den klassiske madparring til Pinot Noir er kylling. En god ovnstegt kylling, er i virkeligheden et perfekt match til de fleste Pinot Noir vine, da du får frugtsmag og syre. De lettere udgaver af Pinot Noir kan parres med stegt laks.
De mere tanniske udgaver, og tit lidt dyrere udgaver, kan klare lidt kraftigere mad. En god Bourgogne Pinot Noir er perfekt sammen med flyvende vildt eller en god bøf bourgogne.
Se vores udvalg af Pinot Noir vin her eller tjek vores store udvalg af rødvin her.