Sauvignon Blanc

En aromatisk drue, der er kendt for sin meget forfriskende stil. Sauvignon Blanc har det bedst, når den dyrkes i kølige klimaer. Her kan den høje syre bevares. Sauvignon Blanc lagres sjældent på egetræsfade, og de fleste eksempler bør drikkes mens de er unge og friske. De mest kendte Sauvignon Blanc områder i Europa, ligger i Loire dalen. Her giver det kølige klima, druen mulighed for at opnå et meget frisk og elegant udtryk. Sancerre og Pouilly Fumé er to af de mest anderkendte områder i Loire, og faktisk i hele verden.

Man kan ikke snakke om Sauvignon Blanc, uden at komme ind på New Zealand. Marlborough er et område i New Zealand der, ligesom Loire, er meget køligt. Forskellen er dog, at i Marlborough, er der intens sollys i mange timer om dagen. Det giver frugten en helt anden modenhed, men beholder stadig druens karakteristiske friskhed.

Der er ikke mange der kender til hvid Bordeaux. Men her blander man Sauvignon Blanc med andre druer, derefter fadlagres de. Det giver nogle specielle vine, der ikke kan sammenlignes med den friske stil, som druen normalt repræsenterer.

Det skal du smage efter
Sauvignon Blanc kan i kølige klimaer, og ofte i Europa, afgive en speciel urtet, nærmest ”grøn”, smag og duft. Smagen kan minde om asparges, grøn peber, stikkelsbær og græs. Det er selvfølgelig ikke hele listen, men dem der typisk dukker op. Duftene skyldes såkaldte estere, som her hedder metoxypyraziner, der under fermenteringen reagere med stoffer i vinen, og skaber en unik smag og duft. Metoxypyraziner giver ”grønne” dufte, og findes også i Cabernet Sauvignon, som Sauvignon Blanc er ”mor” til. Vinen har høj syre, ofte også en hvis mineralitet og diskrete aromaer.

I den ”nye” verden, som er New Zealand, Chile, Sydafrika og Australien, har Sauvignon Blanc et noget andet udtryk. Her er der fuld smæk på smag og duft. Stikkelsbær, kiwi, hyldeblomst og passionsfrugt, dominerer smagen. Det grønne udtryk, er gemt lidt væk i baggrunden her. Denne stil er utrolig populær, og det forstår vi godt. Kold Sauvignon Blanc på en varm sommer- eller forårsdag er noget helt for sig.

I Bordeaux, og andre steder i verden, fadlagrer man Sauvignon Blanc og blender den med andre druer. Hvid Bordeaux er et blend af Sauvignon Blanc og Semillon, nogle gange tilsættes også lidt Muscadelle. Vinen får også både gærkontakt, sur lie, og gennemgår malolaktisk konvertering. Det giver en stil der minder meget om de store Bourgogne hvidvine, hvor mundfølelsen er cremet og vinen smager af vanilje og smør.

Det skal du spise til
Friske retter med urter, er helt perfekte til Sauvignon Blanc. De urte-agtige aromer i vinen, vil komplimentere maden virkelig godt. Gedeost er dog den klassiske kombination. Den fede, aromatiske og saltede gedeost vil møde modstand om sammenspil fra syren og de mange aromaer i vinen. Helt perfekt!
Fisk og skaldyr er også en god madparring, helt generelt. Prøv fx en frisk Sancerre til Moules Frites

Din indkøbskurv er tom
Sundhedsstyrelsen
Indkøbskurv
Shop videre
Gå til kassen