Grenache
Grenache, kendt i Spanien som Garnacha, menes at stamme fra Aragon-området i Spanien. Det er en drue der kræver masser af varme og sollys for at modne. Den kan endda tåle tørke i perioder. Druen karakteriseres af sin sødme, høje alkohol, lave syre og bløde tanniner.
Druen er meget populær i Spanien, hvor den dyrkes rigtig mange steder, Rioja, Aragon, Priorat og Cariñena er et lille udvalg. Frankrig er dog det land med de fleste Grenache-marker, i hele verden. Her er den meget populær i det sydlige Rhône, og helt generelt i det sydlige Frankrig. Her kan den nemlig opnå den optimale modenhed, og stokkene kan klare områdets intense varme.
Grenache optræder ofte for sig selv. Men fungerer lige så ofte, som en blandingsdrue, eller som del i et blend. I Spanien er Rioja et godt eksempel, hvor Grenache blandes med andre druer, ofte Tempranillo. Her bidrager Grenache med fylde, alkohol og aromatik. Rhône er ekstremt kendt for sit såkaldte GSM blend. Her blander man Grenache med Syrah og Mourvédre, for at opnå en perfekt balanceret vin. Dette blend har spredt sig til resten af verden, hvor især Californien og Australien har taget Rhône-stilen til sig.
Det skal du smage efter
Der findes 2 overordnede stilarter at lave Grenache på. Den lyse og lette stil, og den mørke og tunge.
Den lyse stil ses ofte i billigere vine, eller vine fra bjergene. Nogle kalder Grenache for sydens Pinot Noir, hvilket primært skyldes den lyse farve, lave tannin og aromatik, som Grenache kan have. De lyse vine som ofte kommer fra de spanske bjerge eller Rhône, viser noter af jordbær, oregano og kanel.
De mørkere vine kendetegnes ofte ved at de også får fadlagring og dyrkes i varme områder. To kendte eksempler på sådanne vine er Chateauneuf-du-Pape og Priorat. De to områder er mestre i at producere verdensklasse Garnacha, som er kraftig og kompleks. Disse vine vil smage af mørkere frugter, marmelade, komplekse urtenoter og mineralitet.
Det skal du spise til
Til den lyse Grenache, anbefaler vi kyllingeretter med masser af krydderurter. Du kan også spise fiskeretter til denne type rødvin. Den lette stil, vil ofte også gå rigtig godt til retter med lidt chili i. De mørke udgaver af Grenache vil kunne drikkes til vintermad, vildt og andre kraftigere retter.