Zinfandel/Primitivo

Zinfandel, også kaldet Primitivo i Italien, Er på kort tid blevet meget populær i Danmark. Druen menes at have Kroatisk afstamning, og er så blevet udbredt i, hovedsageligt, Californien og Apulien i Italien. Stilen som meget Zinfandel laves i, er let sødlig, men medium syre, høj alkohol og masser af bærsmag. Zinfandel er en drue der modnes uens, og derfor kan samme drueklase ofte have både umodne og rosinerede druer. Det er dog også med til at skabe en balance i vinen, og give den en urteagtig smag.

I Californien viste Zinfandel sig at passe godt til den sydende sol. Druen modner hurtigt, og man kan få alkohol og smag i vinen, uden alt for meget arbejde. Det er en nem drue at lave vin på, sammenlignet med andre. I Californien går 85% af alle Zinfandeldruer til en særlig populær vintype, som er et kæmpehit i USA. White Zinfandel, kaldes den, og er en sød og lavalkoholisk lys Rosévin.

I Italien dyrkes druen primært i det sydlige Italien, nærmere bestem i Apulien. Også kendt som Italiens hæl, er Apulien et meget frugtbart område, hvor der dyrkes rigtig meget vin i svingende kvalitet. Der findes meget billig Zinfandel og Primitivo på hylderne, men hvis man har smagt noget der koster lidt mere, så ved man at druen også kan levere stor vin. Når vi snakker Italien og Primitivo, kan stilen sammenlignes med smagen af Ripasso og Amarone. Rosin, sukker og alkohol er nøgleordene her.

Det skal du smage efter
Især de mørke bær dominerer smagen i de fleste Zinfandel og Primitivo. Brombær, mørke kirsebær, hindbær, blåbær og mørke blommer, får ofte et lidt marmelade-agtigt udtryk. Rosiner og tørrede frugter vil ofte også dukke op i smagen. Stjerneanis, lakrids og sort peber er krydrede smage, som vil komme fra fermenteringen. Der bruges dog ofte også egetræsfade eller andre former at give smagen af fad. Dette vil ofte give aromaer af vanilje, træ, tobak, kaffe, kanel og muskatnød.

Zinfandel optræder ofte for sig selv. Men i USA blandes den nogle gange med Merlot og Cabernet Sauvignon. I Italien kan man støde på blends hvori Primitivo indgår, sammen med den lokale Negroamaro drue.

Det skal du spise til
Zinfandel er en højoktans vin, hvor alkohol, smag og sødme spiller flot sammen. Det kræver også en vis kraftighed fra madretten. Krydret mad, fx karry eller barbecue marinader, vil gå rigtig godt til vinen. Prøv nogle lækre asiatisk krydrede spareribs på grillen eller en vildt ret fuld af krydderier.

Til White Zinfandel anbefaler jeg ikke andet mad en frugtdessert. Vinen er lavet til at blive drukket i store slurke for sig selv.
 

Se vores udvalg af den populære Zinfandel/Primitivo her, eller lad dig inspirere af vores store udvalg af rødvin her og vores nøje udvalgt rosévin her.

Din indkøbskurv er tom
Sundhedsstyrelsen
Indkøbskurv
Shop videre
Gå til kassen