Merlot
Merlot står på mange måder lidt i skyggen af Cabernet Sauvignon, som ofte dyrkes i de samme områder. De to druer er faktisk søskende, da de begge nedstammer fra Cabernet Franc. De deler derfor også nogle ligheder. Begge druer kan udtrykke sig med mange krydderurter i de kølige klimaer. Begge druer er også fuld af mørke bær og frugter i smagen.
Dog har Merlot en del mindre tannin, og dens tyndere drueskind gør at den modner tidligere. Syren er heller ikke nær så fremtrædende, hvilket får frugtsmagene til at være tydelige. Smagen af Merlot kan også udtrykke sig mere over i chokolade- og kaffenoter.
De to druer bruges ofte i blends sammen, hvor Bordeaux, Toscana, Chile og Californien kan nævnes som hoved områderne. Merlot optræder faktisk sjældent helt rent, men når man finder en ren Merlot vin af høj kvalitet, kan det være en ekstraordinær oplevelse. I det Sydvestlige Frankrig, Cahors, bruges Merlot ofte i sammenhæng med druen Malbec.
Overordnet findes der to typer vin lavet på Merlot. Dem fra en varmt klima, såsom Chile eller USA, eller dem de vine fra et køligere klima, som næsten kun findes i Bordeaux. Merlot blev faktisk brugt til at dække for smagen af undermodne Cabernet Sauvignon druer, da den modner op til 2 uger før.
Det skal du smage efter
Merlot kendetegnes ofte som blød. Blød i den forstand, at tanninerne er relativt lave og syren ikke er tårnhøj. Men, men, men, der er jo altid undtagelser. Undtagelsen her er, som udgangspunkt, vine fra de kølige klimaer. Her får tanninerne og syren ofte et nøk op, da man høster tidligere. Dette kan også være et spørgsmål om stilen man laver sin vin i. Typiske kølige områder, som Saint-Emilion og Pomerol i Bordeaux, giver Merlot der kan forveksles med Cabernet Sauvignon. Der er dog en mere fremtræden smag af urter, tobak og tjære.
I den varmere stil, som kan komme fra mange steder i verden, vil man opleve en større mængde frugtdrevne vine. Disse vine laves på mere modne og saftige druer, som giver vinen et sødmefuldt og blødt udtryk. Syren og tanninen vil være langt lavere i basisvinen, hvorfor mange producenter vælger af fadlagre vinen i en længere periode. Dette tilfører tannin fra træet. Smagene vil ofte være af modne blommer, vanilje og kakao.
Det skal du spise til
Til et glas Merlot i Bordeaux stil ville jeg anbefale at drikke noget kød i den lysere ende. Det er ikke en vin til de store og tunge oksekødsretter, men derimod går det moderate tannin og syre niveau perfekt til kyllingeretter, kalvekød og andre lysere stykker kød. Gerne med en kød sovs til. Hvis du har en vellagret Bordeaux med et årti eller mere på bagen, kan du begive dig ud i en hjemmelavet Beef Wellington med rødvinssauce. Den mørkere og mere solmodne stil, kan godt klare oksekødet. Prøv den til grillet kød med tilbehør af diverse grillede grøntsager.
Se vores udvalg af de populære Merlot vine her, eller lad dig inspirere af vorse store udvalg af rødvin her og rosévin her.