Barbera

Barbera har i mange år været Piemontes andenrangsdrue, efter den famøse Nebbiolo. Barbera modner tidligere end Nebbiolo, og er derfor meget nemmere at lave vin på. De sidste to uger i efteråret kan gøre en stor forskel, da vejret er meget omskifteligt. En dårlig høst, kan nemlig ødelægge en hel årgang.

Druerne blev, sammen med Dolcetto, plantet på de mindre gode marker. Barbera blev drukket af bønder og det almindelig folk til hverdag. En rigtig hverdagsvin, med andre ord. Vinen smagte i sin tid ikke af så meget, syren var høj og kvaliteten var svingende. Men dengang var det lige meget, for vinen skulle bare kunne drikkes til maden hver dag. De sidste 20 års tid, har Barbera-druen undergået en forvandling. Der er ikke sket noget med druen, men derimod med lokalbefolkningens syn på den.

Producenterne begyndte at gå op i fremstillingen af vin på Barbera. De fadlagrede den, og behandlede den lidt ligesom storebror, Nebbiolo. Det giver en vin med mere struktur og smag. Barbera er oprindeligt fra Piemonte, og dyrkes ikke ofte i andre områder af verden. Den er dog ret udbredt i resten af Italien.

Det skal du smage efter
I gamle dage, og til dels stadig i de helt billige Barbera-vine, smagte Barbera syrligt og ikke af særlig meget. Måske lidt noter af sure røde bær. Barbera er ikke den mest tanninholdige vin, men den kan sagtens have et lille bid, især hvis den lagrer på træ.

De fadlagrede Barbera-vine, smager både friske men samtidig koncentrerede. Smagen og duften vil ofte være fuld af jordbær og kirsebær. Mens fadet vil give lidt vanilje, søde tanniner og krydderier. Udgaver med modne druer plukket med høje udbytter, vil give vine med lav syre. Hvor de druer er plukket ved lave udbytter og perfekt modenhed, vil have en mere syreholdig og tanninrig karakter. De vin der ikke er fadlagrede, vil ofte have en lys rød farve med smag og duft af kirsebær, jordbær og hindbær.  

Det skal du spise til
Barbera kan gå til rigtig mange retter, det er ikke for ingenting at Italienerne har brugt den som hverdagsvin. Den går glimrende til de fleste pastaretter, kødretter og grøntsager. Hvis du står med en lidt kraftigere udgave af Barbera, så skal du også spise noget lidt kraftigere mad til. Det kan eksempelvis være en grydesteg af kalvekød. Vinen går rigtig godt til dansk hverdagsmad, og kan sættes sammen med alt fra karbonader til mexicanske tortillas.

 

Se vores udvalg af Barbera vin her eller find inspiration i udvalget af rødvin her.

Din indkøbskurv er tom
Sundhedsstyrelsen
Indkøbskurv
Shop videre
Gå til kassen