Cabernet Franc

Cabernet Franc er en klassisk europæisk drue, som er forældre til Cabernet Sauvignon, Carménère og Merlot. Det er altså en gammel drue, som har oprindelse i Sydvestlige Frankrig, men er kendt fra Bordeaux-området. Druen dyrkes stadig i Bordeaux, men er blevet overhalet af sine børn; Cabernet Sauvignon og Merlot.

De fleste huse bruger nu Cabernet Franc som en meget lille del af et blend. Men i Saint-Emilion, på grænsen til Pomerol, ligger Chateau Cheval Blanc. Dette hus har den højeste klassifikation i Saint-Emilion, og laver vine som er domineret af Cabernet Franc. Huset viser druens store potentiale.

I Loire laves der rødvin og rosé på Cabernet Franc. Stilen er kølig, og druerne dyrkes langs Loire-floden. Vinene her modnes lige præcist, men det kræver hårdt arbejde i vinmarken. Cabernet Franc indeholder aromastoffer som smager af grønne peberfrugter, og dette er en god ting når druen er moden. Hvis der laves vin på undermodne druer, vil denne ”grønne” smagsprofil være endnu kraftigere. Moden Cabernet Franc, siges at smage af undermoden Cabernet Sauvignon.

Cabernet Franc dyrkes rundt om i verden, men der er ingen steder hvor den er kendt som hoveddrue. Italien, Spanien, Chile og USA laver alle Cabernet Franc vine.

Det skal du smage efter
Den førnævnte aroma af grønne peberfrugter er kendetegnet for Cabernet Franc. Denne grønne note findes, sjovt nok, også i mindre grad i dens ”børn”; Cabernet Sauvignon og Merlot. Jordbær, røde blommer, tobak, solbær og diverse krydderurter. Det kan være en utrolig charmerende vin, som kan laves i mange forskellige stile.

I Loire og Bordeaux kan man finde eksempler af virkelig høj kvalitet, som har masser af struktur, smag og lagringspotentiale. Man kan dog også finde lette stile, som er saftige og smagfulde. Disse vine er en favorit på de Parisiske bistromenuer.

I de øvrige dele af verden, kan vin lavet på Cabernet Franc sagtens være fyldig, alkoholtung og fadpræget i stilen. Her kan den minde meget om varmblodige Cabernet Sauvignon og Merlot blends.

Det skal du spise til
Druens aromaprofil og forholdsvis høje syre, gør den perfekt til lettere kødretter med tomat og krydderurter. Det kunne eksempelvis være en braiseret kylling, med masser af friske urter og tomater. Cabernet Franc i den kølige stil, passer faktisk til rigtig meget mad. Så du skal ikke være bange for at eksperimentere med sammensætningen. De lidt mørkere udgaver af druen, kan sagtens give modspil til grillet oksekød. Sørg stadig for at inkorporere krydderurter i madlavningen, da det vil komplimentere vinen flot.

 

Se vores udvalg af Cabernet Franc vin her eller tjek alle vores andre rødvine her.

Din indkøbskurv er tom
Sundhedsstyrelsen
Indkøbskurv
Shop videre
Gå til kassen