Albariño

Albariño er en hvid drue, som er kendt for at lave friske og semi-aromatiske hvidvine der går utrolig godt til mad. Albariño har høj syre, og kan give en diskret bitterhedsfornemmelse i munden. Druen dyrkes primært i det frodige, kølige og fugtige klima ud til Atlanterhavet, i den nord- og nordvestlige del af Portugal og Spanien.

Druen dyrkes i de fugtige områder tæt på havet, og det gør at den nemt kan gå i forrådnelse hvis ikke der kommer nok luft gennemstrøm. Derfor har de lokale vinbønder bygget en såkaldt pergola, hvor vinrankerne vokser op ad, og druerne hænger ned. Det skærmer dem både for sol, men giver også en masse luft til druerne, så de undgår for meget fugt.

Det skal du smage efter
Farven er næsten altid helt lys, og kan have grønne skær. Vinen laves i udgangspunkt i et par forskellige stile. Den ene stil er en helt ren vin, der er lagret på ståltanke. Her er syren tårnhøj, og smagene vil ofte være præget af citrusfrugter, mineralitet, bivoks og bitterhed. Vinene kan også smage nærmest saltede. Som kommer fra druernes nærhed til havet, hvilket giver saltvandsdråber i vinden. Denne type kommer ofte i høje og slanke flasker, og har en alkohol på omkring 11-12.5%.

Der findes også producenter hvor stilen er lidt mere fed og rig. Vinen lagres sur lie, altså på gærresterne, og nogle gange også på egetræsfade. Det giver vinen mere rundhed, og andre smags- og duftnuancer. Disse vine kan dufte af stenfrugter, såsom abrikos og mango. Disse vine kan have højere alkoholprocent, hvis dyrket i varmere områder. Den komme nogle gange i tykkere, Bourgogne-agtige flasker.

Den sidste stil, er den man laver i Portugal. Vinho Verde. En let og lavalkoholisk vin, hvis primære formål er at forfriske og afkøle på varme sommerdage. Her findes næsten kun simple smage af citron og pære. Syren er afbalanceret, og der kan være små bobler i vinen. Det er dog ikke en mousserende vin.

Det skal du spise til
Albariño er som skabt til de skaldyr og fisk, der fanges i Atlanterhavet. Vinens høje syre gør, at du gerne må bruge rigeligt citron- eller limesaft i maden. Dette vil få syren i vinen, til at fremstå lavere. Hvis jeg skulle anbefale én ret til Albariño, så bliver det en form for ceviche. Det er fisk eller skaldyr, som er råmarineret i citrussaft.  

 

Se vores udvalg af Albariño vin her eller tjek vores store udvalg af hvidvin her.

Din indkøbskurv er tom
Sundhedsstyrelsen
Indkøbskurv
Shop videre
Gå til kassen