Mourvedre

Mourvedre er en vigtig drue i Frankrig, Spanien og i Australien. Den laver rå og upolerede vine, som kan lugte en smule mærkeligt, så er det sagt. Den mærkelige lugt kan opføre sig som en duft af bondegård og sulfur. Det giver helt generelt set, druen et rustikt udtryk. I Frankrig, optræder den ofte i de såkaldte GSM blends, sammen med Grenache og Syrah. Dette foregår faktisk i hele det sydlige Frankrig, men er især kendt fra Rhone-dalen. I Languedoc-Roussillon og Bandol bruges Mourvedre til at lave enkeltdrue-vine, men også i blends.

Spanien, hvor Mourvedre hedder Monastrell, menes at være det oprindelige Europæiske Mourvedre-land. Druen menes at være kommet til landet ca. 500 år f.KR. med fønikerne. Her bruges den i alt fra seriøse og topklasse vine til masseproduceret rødvin uden særlig meget karakter.  I Australien, går druen under navnet Mataro. Her bruges den ofte i GSM blends, som imiterer Rhone-vinene.

Mourvedre har det bedst i solrige klimaer, men den har også brug for en del vand. Drueskindet er tykt og syren er høj. Derfor er der nogen der sammenligner den med Cabernet Sauvignon. Mourvedre er også en kraftig vin, med masser af smæk på smag, syre og tannin. Så hvis du er kæmpefan af Cabernet Sauvignon, hvorfor så ikke prøve en ren Monastrell af?

Det skal du smage efter
Mourvedre er, som sagt, en meget kraftig drue. Den er dog fuld af frugtnoter, men de er mørke. Så du vil møde fine noter af brombær og blåbær, blommer. Det lyder meget godt, ikke? Men druen har en vild side, hvor du får smags- og duftnoter af sort peber, kød, røg og nogle gange stald. Mourvedre er en drue der bliver bedre af fadlagring, og derfor kan den også få aromaer fra fadet. Det kan bl.a. være kakao, tobak, vanilje og røg.

Syren er ret høj, og tanninerne er helt oppe at ringe. Derfor kan vellavet Mourvedre være særdeles velegnet til flaskelagring. Faktisk bruges der Mourvedre i nogle af de store Chateauneauf du Pape-vine.

Det skal du spise til
Du skal spise noget, som kan hamle op med disse vine. Det er ikke de lette skaldyrsanretninger vi er ude i her, det er i det andet spektre af skalaen. Kraftigt smagende kød med fedtkant, gerne grillet. Hvis du er vegetar, så prøv en umamirig svamperet, hvor der ikke er sparet på smør.

 

Se vores udvalg af Mourvedre vine her eller tjek alle vores andre lækre rødvine her.

Din indkøbskurv er tom
Sundhedsstyrelsen
Indkøbskurv
Shop videre
Gå til kassen