Pinot Blanc
Pinot Blanc, også kendt som Weissburgunder eller Klevner, er en udbredt druesort i Europa. Alsace, Tyskland, det nordlige Italien og Østrig er de mest kendte områder, hvor den hvide pinot dyrkes.
Druen er en genetisk mutation af den prestigefulde Pinot Noir fra Bourgogne. Den har dog ikke helt samme ry. Druen er altid blevet nedprioriteret af vinbønderne, da den i forhold til mange af de andre druer, har en mindre krop og et mere elegant udtryk. Syren er dog rigtig fin, og vinene er generelt forfriskende.
Hvis bonden vælger at give druen noget kærlighed i marken og i kælderen, kan der komme stor vin ud af Pinot Blanc. Især Italien, satses der på at lave stor vin ud af denne drue. Tyskland har også fået øjnene op for potentialet, mens Alsace generelt se den som en mindre god drue. I Alsace blandes vinen ofte med Auxerrois, for at gøre vinen mere ”Alsace-agtig”.
Det skal du smage efter
De ståltanksgærede Pinot Blanc vine, er som ofte meget lette. De har en fin smag af pære, fersken samt en mineralitet. Mineraliteten kan bedst beskrives som vådt grus, det er meget diskret, så smagen vil aldrig tage overhånd. De fadlagrede vine bliver en del mere komplekse, i smag, duft og struktur. Disse vine er sjældne, men kan i stil minde en del om hvid fadlagret Bourgogne.
Det skal du spise til
De lette vine, skal selvfølgelig parres med lettere retter. Jeg vil foreslå en lækker sommersalat med gedeost. Det kan også være noget dampet fisk og grønt. De store Pinot Blanc, vil sagtens kunne trække kogebogens tungere fiske- og skaldyrsretter.
Se vores udvalg af Pinot Blanc her eller tjek alle vores andre lækre hvidvine her. Du kan også smutte forbi vores udvalg af champagne.