Semillon

Det er måske ikke hos alle, at klokkerne ringer når der bliver sagt Semillon. Men du har, med stor sandsynlighed, drukket det uden at vide det. Det er en af Frankrigs vigtigste druer, og indgår i nogle af landets største vine.

Semillon er en alsidig drue, der kan producere helt rene og friske vine. Der mest af alt, kan minde om Sauvignon Blanc. Men den kan også laves i en stil, hvor der drages indflydelse fra Bourgogne. Her er fuld smæk på lagring på og omrøring af gærrester. Det betyder en cremet og fed vin, med modne frugtsmage. I Australien, nærmere bestemt Hunter Valley, laves der tør Semillon vin der har ry for at blive verdensklasse, når de ligger i 10+ år. Vinen vil ikke smage af meget i starten, men derefter vil den udvikle flaskelagringsnoter i form af honning, ingefær og bivoks.

I Bordeaux laver man både tør hvidvin på Semillon, hvor den ofte blandes med Sauvignon Blanc. Denne vine lagres på fade og ligger på gærrester. Dette giver opulente hvidvine, der er seriøse konkurrenter til hvid Bourgogne. Derudover laves der sød, botrytis infesteret, vin i det sydlige Bordeaux. Det mest kendte område, Sauternes, er hjemsted til verdens mest eftertragtede søde vin; Chateau d’Yquem. Det unikke klima, giver vinene den helt rigtige balance med syre og søde, samt ædelråd (Botrytis). Dette er en godartet svamp, der dræner druen for væske. Herved opkoncentreres både syre og sukker. Resultatet er en gylden og tyktflydende gudedrik.

Rundt om i verdens varmere klimaer, laves der Semillon i stil med den typiske oversøiske Chardonnay. Det betyder tropiske frugter, smør og vanilje. Disse vine kan fås fra USA, Sydaustralien og Sydamerika.

Det skal du smage efter
Den kølige stil, primært produceret i Europa, vil have en højere syre og en mere frisk fornemmelse. Der er dog stadig en lidt fed og rig tekstur i vinen, hvilket skyldes druens natur. Vinen vil her smage meget af citrus, bivoks og en saltet karakter. Jo ældre vinen bliver, jo mindre frugtig bliver den, og desto mere vil den smage af honning og ingefær.

Semillon fra de varmere lande, vil ofte have en mere tydelig smag fra egetræ og omrøringen af gærresterne. Det vil give en cremet struktur, samt en smag af bagværk og smør. Derudover vil frugtsmagene være mere tropiske, og syren lavere.

De søde vine på Semillon er helt unikke. Og har høj syre, massere af sødme samt smag. Den fede konsistens kommer fra det høje sukkerindhold. Citroncreme, abrikos, kvæde, honning, ingefær, blomster og tropiske frugter, vil ofte være til stede i smag og duft.

Det skal du spise til
Lyst kød og cremede saucer vil være ideelt til de kølige hvide Bordeaux. Men også skaldyr, og især østers vil passe godt til de slanke eksempler. Til de varme vine, kan du drikke til smagfulde fiske og skaldyresretter, gerne med flødesauce. Til dessertvinene, anbefaler vi blåskimmelost. Det fungerer bare godt, men den salte ost og den søde vin sammen. Derudover vil flødebaserede desserter også være gode. Prøv den til en Creme Brulee.

 

Se vores udvalg af Semillon hvidvine her eller tjek alle vores andre lækre hvidvine her.

Din indkøbskurv er tom
Sundhedsstyrelsen
Indkøbskurv
Shop videre
Gå til kassen