Portvinsdruer
Portvin er en hedvin, der kun må produceres i Portugal. Den er højt elsket af rigtig mange herhjemme, især for sin sødme, koncentration og høje kvalitet. Portvin er i langt de fleste tilfælde lavet på mere end én drue, herunder vil vi gennemgå de forskellige druer, hvad de bidrager med til vinen og deres unikke kendetegn.
Vi tager udgangspunkt i de druer der bruges i Taylor’s portvine, som vi selv importerer og har besøgt mange gange. Taylor’s er et traditionsrigt hus med tæt kobling til det britiske kongehus, der har lavet elegante portvine siden 1692. Huset ejer 3 quintaer (vingårde) med dertilhørende marker: Vargellas, Terra Feita og Junco. Her dyrkes portvinsdruerne, og udvikler unikke aromaer i de forskellige terroir.
Det skal du smage efter
Overordnet er der to typer rød portvin, Ruby og Tawny. Druerne er de samme, men fremstillingsmetoden er forskellig. Portvin kan laves på over 100 forskellige druer, men der er 5 druer som er mest udbredt.
Touriga Nacional
Denne drue betegnes ofte som den bedste portvinsdrue. De små druer vokser på planter, der foretrækker de solbeskinnede og stejle skiferholdige marker ned mod Dourofloden. Druen har et højt syreindhold, masser af tannin og en koncentreret smag af mørk frugt. Touriga Nacional bidrager med struktur og krop til portvinsblendet.
Touriga Francesa
Touriga Francesa er den mest plantede drue i Portvins-regi. Den giver et højt udbytte, og er fuld af aromatik i form af blomstrede og mørkfrugtede noter. Druen bruges ofte som andendrue til Touriga Nacional, men den skal bestemt ikke undervurderes.
Tinta Cão
Denne drue er utrolig sjælden, dette er grundet dens meget lave udbytte. Den er dog meget sejlivet, og giver druer af meget høj kvalitet. Den er værdsat højt af portvinshusene. Som ung er vinen fra denne drue lukket og stram, men efter års lagring udvikler der sig en finesse og kompleksitet.
Tinta Roriz (Tempranillo)
Tinta Roriz er det portugisiske navn for den spanske Tempranillo-drue. Du kan se vores druebeskrivelse af Tempranillo, for et mere generelt overblik over druen. Druen bidrager med aromatik og med lidt alder en rosin-agtig aroma.
Tinta Barroca
Denne drue bidrager med farve og sødme i portvinen. Især i de helt varme år er Tinta Barroca en sukkerbombe, der et friskt modspil fra de andre druer i blendet.
Hvid Portvin lyder lidt som et marketing stunt, men det er blevet lavet i mange år. Ligesom rød portvin, så er hvid portvin en unik vintype, der bør behandles med respekt. Druer i den hvide portvin er dog nogle helt andre, men fremstillingsmåden er den samme.
De brugte druer er bl.a.:
Donzelinho Branco
Esgana-Cão
Folgasão
Gouveio
Malvasia Fina
Rabigato
Viosinho
De hvide druer er, ligesom de røde, plantet tilfældigt i marken. Derved opnås et blend naturligt ved høst. Derfor er der ofte mange forskellige hvide druer i de lækre hvide portvine. Nogle har en syrlig profil, mens andre er aromatiske og nogle tredje er frugtige og søde. Med andre ord, så skal druerne blendes til en balanceret vin.