Chardonnay

Chardonnay er en hvid drue, der af mange vinmagere betegnes som et blankt kanvas. Dette skyldens druens forholdsvis tilbageholdende aromaer, hvis vinmageren ikke vælger at behandle vinen I kælderen. Det smukke ved Chardonnay er at hver enkelt vinmager, land, område, mark og årgang har indflydelse på slutproduktet. Derudover har vinmagerens måde hvorpå at behandle Chardonnay i kælderen, også en stor indflydelse på smagen. Der er overordnet set to lejre.

Den ene stil er bl.a. kendt fra Chablis, hvor de går efter at bevare vinens friskhed. I denne type Chardonnay vil du ofte smage og dufte grønne frugter og citrus, samtidig med en frisk og ren syre. Disse vine kommer fra kølige områder, hvor syren naturligt er højere i druen.

Den anden stil, som måske også er den mest populære herhjemme, er den som har en fed og smøragtig fornemmelse i munden. Denne type Chardonnay kan du finde i både Europa og i resten af verden. Smagen kommer fra en proces i vinens fremstilling, hvor æblesyre omdannes mælkesyre.

Derudover bruges der også ofte det man kalder Sur Lie. Dette er fransk og betyder under bærmen, bærmen er de gærrester der er tilbage efter gæringen er slut. Normalvis filtreres disse fra, men i dette tilfælde røres de jævnligt op fra bunden. Dette giver både en mere voluminøs mundfylde og mere kompleksitet, bl.a. i form af toastbrød, ost eller endda sødlige karamelnoter hvis vinen og bærmen ligger på træfade.

Chardonnay bruges i mange af verdens allerdyreste vine, såsom Champagne, hvid Bourgogne og Chablis. De fleste kender dog også til de billige vine lavet på Chardonnay druen. Chardonnay kræver nemlig næsten kun sol og varme for at blive dyrket. Dette betyder at den trives i mange forskellige områder rundt om i verden, hvor Californien, Australien og Sydamerika alle producerer fremragende vine på druen.

Det skal du smage efter
Som skrevet ovenover, kan du støde på to overordnede typer af Chardonnay. Nemlig den hvor der indgår tydelig fadgæring, og den hvor der ikke gør. Druens modenhed afspejles også i smagen. Hvor de kølige områder der producere de mindst modne druer, ofte vil smage mest af frisk citrus. De varmere områder vil derimod bevæge sig henad mod smagsnoter af tropiske frugter såsom ananas, mango og abrikos.

Man kan ikke snakke om Chardonnay og smag, uden at kommer ind på smør. Ja, smør! Den føromtalte proces i vinkælderen hvor æblesyren omdannes til mælkesyre, samt at vinen lagres på bærmen, danner et aromastof der også findes i smør. Derfor vil du ofte høre eksperter snakke om smør og cremethed i Chardonnay. Disse teknikker bruges både i mousserende og stille vine. 

Det skal du spise til
Chardonnay har ofte både syre og fylde. Det gør den perfekt til rigere retter, med lidt mere fedt i. Dog skal retten ikke være for kraftig i smagen. En Chardonnay klassiker, er hummer. Steg den i smør, og bliv glad. Milde retter med fløde, smørsauce eller creme fraiche er også perfekte. Så længe maden ikke bliver for syrlig, kraftig eller stærk. Hvis du vil spise fisk til din Chardonnay, bør du holde dig til hvid fisk.

Til champagne baseret på Chardonnay, kan du ikke gå galt med at vælge friske skaldyr, camembert eller fish and chips!

Din indkøbskurv er tom
Sundhedsstyrelsen
Indkøbskurv
Shop videre
Gå til kassen