Nebbiolo

Italien, nærmere bestemt Piemonte, er Nebbiolo-druens hjemmebane. Faktisk dyrkes der nærmest ikke Nebbiolo andre steder i verden. Der er enkelte steder i Mexico, Australien og USA hvor der dyrkes Nebbiolo, men mængderne er så små, at vi ikke behøver at gå i dybden med det. Piemonte ligger i det nord-vestlige Italien og er kendt som hjemsted for trøfler, hasselnødder og Barolo.

Barolo er et lille område, hvor særligt gode marker og vækstforhold giver nogle af verdens bedste og dyreste Nebbiolo vine. Faktisk er Barolo et af verdens mest prestigiøse områder, og vinene kan være svimlende dyre. Barolo ligger i Langhe regionen, som også omfatter det kendte Barbaresco.

Her laves lidt mere elegante Nebbiolo vine, men druens tannin- og syrerige natur fornægter sig ikke. De vine der dyrkes i Langhe, som ikke er Barolo og Barbaresco, kaldes ofte for Langhe Nebbiolo. Disse vine er mere budgetvenlige, og de bedste producenter laver fremragende udgaver til en brøkdel af prisen.

De høje priser i Barolo og Barbaresco skyldes primært de små udbytter, enkeltmarksdruer samt lang fad- og flaskelagring. Minimums kravene til en Barolo Riserva er 18 måneder på fad, og så minimum en flaskelagring der får den samlede lagring på lidt over 5 år. Dette skyldes primært, at vinene ikke er drikkemodne før. Faktisk kan stor Barolo og Babaresco holde sig i årtier, og vil de første 10-15 år kun blive bedre. Moden vin er en smags sag, og kræver at man prøver sig lidt frem.

Det skal du smage efter
Nebbiolo mister hurtigt farve, og bliver indenfor 10 år helt orange i kanten. Den lyse farve kan snyde dig. Så forvent ikke en blød og behagelig Pinot Noir. Druen har nemlig et meget højt indhold af tannin og syre. Dette kan virke afskrækkende ved første tår, men Nebbiolo er en madvin og skal gerne nydes til noget fedt og proteinholdigt.

Bag strukturen, gemmer sig en elegant og aromatisk smag og duft. Du vil dufte kirsebær, roser, læder, anis og en ler-agtig lugt. Nebbiolo kan også udtrykke sig med noter af krydderurter og tranebær. Jo længere du flaskelagre vinen, jo mere vil du kunne finde trøffel-aroma, krydderier, let og tjære.

Det skal du spise til
Den høje syre og tannin kræver noget fedt og protein i din mad. En vegetarisk ret til Nebbiolo, kunne være en svamperisotto eller en cremet pastaret. Til kødspiserne, anbefaler vi altid noget med trøffel. Trøfler kommer fra samme område som Nebbiolo, og de to ting går virkelig godt sammen.

Du kan servere en kødret med revet trøffel, som fx ravioli med ragout. Alt kød med lidt fedt, vil gå godt til Nebbiolo. Retter med kraftige krydderier, som fx Den kinesiske krydderiblanding ”de fem krydderier”. Undgå for magert kød eller alt for søde retter. Her vil tannin og syre virke endnu mere udtalt, og kan blive ubehagelige.

 

Din indkøbskurv er tom
Sundhedsstyrelsen
Indkøbskurv
Shop videre
Gå til kassen